Bygg dine egne morsomme LED-lamper

Lag lamper til elsykler, skap, innkjørsler, kjøkkenbord, bilder m.m.

På grunn av sin lave effekt og lave varmeutvikling, er det få ting som egner seg mer til å bygge sine egne lamper av, enn LED-lyspærer. En LED-lyspære med tilsvarende lysmengde som en standard 60 watts glødepære, blir ikke varmere enn at man fint kan holde den i hånden, selv etter at den har vært tent i lengre tid, og med en brannfare som er tilnærmet null, er det kun fantasien som setter grenser for hva man kan gjøre med dem.

Hos en velassortert el-forhandler kan man kjøpe stort sett alt man trenger av armaturer, ledninger og kontakter til å lage sine egne lamper, og nesten alt mulig kan bygges om til dette bruket. For eksempel kan man installere LED-lys i en gammel utrangert fotball, eller man kan la barna tegne fantasifulle lampeskjermer etter eget ønske. Man kan også printe ut bilder, for eksempel av en by, hvoretter man stikker eller klipper ut hull i vinduene, og monterer bildet i en ramme, med plass til LED-lys innvendig. En morsom effekt når det blir mørkt, og overraskelsen er stor, når folk ser at lysene tennes i vinduene i bildet.

Man kan også bygge inn underbelysning, såkalte “downlights” på steder man ikke trodde var mulige, for eksempel under stuebordet. Noe som gir en kul effekt, og fremstår som svært eksklusivt for dem som ser det første gangen.

På samme måte kan man montere lys innvendig i alle former for skap, på hyller eller under trappetrinn, i postkasser, eller man kan installere lys i trehytta i skogen.

Alt sammen er mulig, og helt trygt, så lenge man holder seg til 12 volts versjonen av LED-lyspærer, og benytter seg av batterier som strømkilde.

Lager man lamper beregnet for tilkobling til det ordinære lysnettet er det heller ingenting i veien for dette, men da er det svært viktig at lampen merkes på en slik måte, at man ikke kommer til å sette i en ordinær glødepære, enten av ren uvitenhet, eller i vanvare, da dette innebærer stor brannfare.

Du kan også lage lamper til elsykler. Siden ledlys nesten ikke krever strøm vil du ikke merke energitapet fra sykkelens batteri.