Er lamper med integrert LED fremtiden?

Lamper med integrerte LED-lyskilder har begynt å ta alt større plass i utvalget til en lys-butikk, og det med god grunn. Samtidig finnes det selvfølgelig også mange tradisjonelle lamper, nettbutikk er tross alt førstevalget til mange som er på jakt etter både nye lamper og pærer til eksisterende. Hva bør du tenke på når du handler lamper på nett, og vurderer en lampe med integrert lyskilde?

Fra utenkelig til fornuftig

Integrerte lyskilder var helt utenkelig når glødepærene fortsatt var enerådende på markedet. Levetiden til pærene var helt enkelt alt for kort, og en lampe med integrert glødepære ville vært svært upraktisk.

I dag er det i stort LED som dominerer i butikkenes utvalg, uansett om du handler lamper på nett eller i en fysisk butikk. LED har en levetid som i mange tilfeller kan være lengre enn levetiden til selve lampen eller armaturen, og da er det igjen svært fornuftig å integrere selve lyskilden i lampen. I noen tilfeller kan det være en ulempe, for eksempel vil kanskje en butikk med flere hundre taklamper ville sikre seg mot å måtte skifte hele armaturen hvis en lampe er defekte. I private hjem vil vi sannsynligvis se alt flere integrerte løsninger.

Integrert LED forandrer hvordan vi tenker på lamper

Selve designet til mange lamper er laget rundt hvordan en tradisjonell glødepære fungerer, og hvordan en lyskilde med sokkel skal plasseres i lampen. Med LED, som i tillegg er en integrert del av lampen, er det mye enklere å gå vekk fra de tradisjonelle løsningene som lampeskjermer, avstand mellom lyskilde og glass og så videre.

Dessuten er LED-lyskilder mer kompakte, noe som også gjør det enklere å plassere lamper. Det finnes allerede et bredt utvalg LED-paneler, som kan plasseres på både vegger og tak. Denne utviklingen representerer også en bevegelse fra tradisjonelle lamper og lyskilder til større lysflater og lyssystemer.