God belysning, eller kanskje heller korrekt belysning som er tilpasset situasjonen og bruken, er svært viktig. For eksempel er det nødvendig med relativt kraftig og fokusert lys på en arbeidsplass, men i stua vil de aller fleste foretrekke en litt mer dempet belysning. Husk på at lys også påvirker både humør og mentale prosesser, noe som det har til felles med trening og fysisk aktivitet.
Belysning og aktivitet som følger døgnrytmen
Det er store individuelle forskjeller når det gjelder optimal treningstid på døgnet. Noen sverger til å stå opp grytidlig, men for andre er det meningsløst å prøve å trene før frokost. Det kan være mulig å tilpasse disse preferansene litt, men samtidig er mennesker ulike.
Belysningen kan være med på å gjøre det enklere å stå opp. Det finnes egne lamper som øker lysstyrken for å simulere en soloppgang, noe som for mange vil gi en rolig oppvåkning. Da kan det også være mulig å ta en kort og rolig treningsøkt før de andre i familien våkner. Det kan være nok med en enkel treningsmatte, kanskje en treningsstrikk eller noen manualer ved siden av sengen. Hvis hovedformålet er å få en god start på dagen, er det heller ikke nødvendig å bruke mer enn noen minutter på å få i gang blodsirkulasjonen og føle seg litt mer våken og opplagt.
Eksempel på morgentrening:
Trening på kvelden?
I en travel hverdag er det ofte først om kvelden som det er rom til litt mer omfattende trening. Samtidig kan det være smart å passe på at denne treningsøkten ikke legges alt for sent, slik at den påvirker innsovningsprosessen. Det er flere faktorer som spiller sammen når kroppen produserer søvnhormonet melatonin, og både for mye aktivitet og sterk belysning kan være med på å forvirre kroppen. Derfor er det også lurt å sette av en time eller to på slutten av dagen til avslapping og ro.