Hva er egentlig LED lys?

ledlys-3LED er en forkortelse for Light Emitting Diode, og er teknisk fortalt en diode som omsetter elektrisk energi, også kalt strøm, til lys. En diode er en elektrisk komponent som har den egenskapen at den bare slipper strøm gjennom seg på en forutbestemt måte, i en forutbestemt retning, men sperrer motsatt.

Denne lysfremkallende egenskapen i kombinasjon med måten den konstrueres på, gjør at en ledpære har en rekke fordeler fremfor tradisjonelle glødepærer. Eksempelvis har de ingen mekaniske deler som lar seg påvirke av ytre krefter, i motsetning til glødelamper som inneholder en glødetråd som blir svært sprø ved belastning.

Ledpærer bruker også betraktelig mindre energi for å oppnå samme lysmengde som glødepærer, faktisk bare en brøkdel, helt ned i så mye som 10 til 15 prosent bare, noe som ikke bare er energisparende, men også gjør at pærene ikke utvikler like mye varme som tilsvarende glødepærer eller halogenpærer gjør.

Derfor er LED lys svært egnet til bruk i utsatte områder, hvor varmeutvikling ikke er ønsket. Man kan bruke enkeltstående ledppærer til dette, eller flere i kombinasjon i spesialiserte enheter, for eksempel til bruk i spotlys i forretninger, hvor varmeutviklingen av tradisjonelle pærer simpelthen blir for stor, i og med det som regel finnes et større antall av dem konsentrert på et mindre område, enn det ofte er i et privat hjem.

Ved å bruke LED lys som belysning i for eksempel et kjøleskap eller en fryseboks så unngår man i tillegg at luften innvendig i disse varmes opp mer enn aller høyst nødvendig, noe som igjen bidrar til gode økonomiske fordeler, da det ikke er så mye varm luft som skal kjøles ned når døren lukkes igjen, og man unngår kondens med videre dannelse av rim som resultat.

En moderne LED lyspære i dag kan leveres med et bredt spekter av fargevarianter, slik at man kan tilpasse lyset i forhold til hva som skal belyses. Noe som er svært fordelaktig, spesielt med tanke på belysning av utstilte gjenstander, som kan fremtre både lekkert og delikat.