Rent historisk sett, har selve lysdiodeeffekten vært kjent siden tidlig på 1900-tallet, hvor radiopioneren H. J. Rounds under et av sine eksperimenter koblet strøm til en krets bestående av en nål, rettet mot en krystall, hvorpå han oppdaget at ved den rette strømstyrken oppsto det en liten lysbue, som holdt seg konstant så lenge kretsen var sluttet. Dette var i 1907, og ble ikke registrert som annet enn et morsomt elektrisk fenomen, uten noen videre praktiske bruksområder.
Slik forble det frem til 1921, da Oleg Losev så smått begynte sine eksperimenter med fenomenet, som på den tiden kaltes “kaldt lys”. Det ble eksperimentert med forskjellige typer krystaller, og de første seriøse forsøkene med lysdiodebelysning slik vi kjenner dem i dag, ble først oppdaget da den italienske fysikeren Georges Destriau prøvde seg med zinksulfid i kretsen.
Les også: Gode råd om innendørs belysning
Deretter skjøt utviklingen fart, og i 1962 lå teknologien til rette for kommersiell produksjon av LED-lyspærer som faktisk kunne brukes til noe fornuftig. På 1970-tallet fant man ut hvordan man kunne produsere fargede pærer, og som en kuriositet kan det nevnes at i begynnelsen måtte man blande farger, for å få hvitt lys, som man ønsket seg.
Da de fargede LED-lyspærene kom på markedet ble de umiddelbart tatt i bruk innen den elektroteknologiske industrien, og vi kjenner vel alle til ett eller flere apparater med LED-lys i seg. Alt fra indikatorlamper til fjernkontroller er basert på LED-lys, og de som har levd en stund, husker dem sikkert fra både tidlige digitalur, kalkulatorer og tidlige måleinstrumenter i lommeformat.
I mer moderne tid er LED-lyspærer også tatt i bruk i alt fra lommelykter til hodelykter og sykkellykter, og teknologien brukes også til overføring av blant annet informasjon i styringskontrollenheter, som fjernkontroller til fjernsyn og leketøy med begrenset rekkevidde. Også laserteknologi og lesehodet i for eksempel en Blue-Ray DVD-spiller, er basert på LED-teknologi, det samme gjelder på dashcams, dog i form av en videreutvikling.