Hva slags lysforhold skal vin ha under lagring?

  1. Unngå direkte sollys: Direkte sollys kan ha en skadelig effekt på vin ved å øke temperaturen i flasken, noe som fører til forringelse av vinen. UV-stråler kan også bryte ned og forringe aromaene og smaken i vinen. Derfor er det ideelt å lagre vin i et mørkt sted.
  2. Bruk kunstig lys med forsiktighet: Hvis du må bruke kunstig lys, for eksempel i et vinkjeller, bør du velge lyskilder som avgir minimalt med UV-stråling og varme. LED-lys er ofte et godt valg fordi de ikke avgir mye varme og har lav UV-stråling.
  3. Konsistente lysforhold: Plutselige endringer i lysforholdene kan påvirke temperaturen og fuktigheten der vinen lagres, noe som kan føre til uønskede kjemiske reaksjoner i vinen. Det er best å opprettholde jevne og konsekvente lysforhold.
  4. Farget glassflasker: Mange viner kommer i fargede glassflasker, ofte i grønt eller brunt glass, som naturlig filtrerer ut noen UV-stråler. Dette hjelper til med å beskytte vinen, men det er ikke en erstatning for å lagre vinen i et mørkt miljø.
  5. Lagring i bokser eller kasser: Hvis du ikke har en mørk plass til å lagre vinen, kan du vurdere å oppbevare flaskene i bokser eller spesielle vinkasser som gir ytterligere beskyttelse mot lys.
  6. Vurdering av romtype: Ideelt sett bør vinen lagres i et dedikert rom som en vinkjeller eller et spesielt kjøleskap for vinlagring som er designet for å kontrollere både lys og klimaforhold.