Hvilke andre bruksområder har LED lys?

bruksomrader-ledlysMange tror at lysdioder og LED lys er en relativt ny oppfinnelse, og bruker ny teknologi, men slik er det slett ikke, og disse morsomme små lyskildene har i en årrekke vært brukt til en mengde ting vi sjelden eller aldri tenker særlig mye over. At de nå også kommer i lyspærer som primær lyskilde til innendørs bruk er heller ingen ny oppfinnelse, men har vært brukt både i forretninger og sykehus i mange år allerede.

Rent historisk har fargerike LED-pærer vært brukt som indikatorer på forskjellige elektriske apparater siden 1960-tallet en gang, og infrarøde LED-pærer har lenge vært brukt i for eksempel fjernkontroller til forskjellige teknologiske ting, deriblant fjernsynsapparater.

Også innen modellhobbyen har LED lys vært et velkjent element, og utallige modelljernbaner er belyst med slike.

Ettersom teknologien har skredet frem har LED-pærene også gjort sitt inntog i blant annet bilindustrien, og fordelene med dette er utvilsomt et lavere forbruk av drivstoff. Dessuten er det gjerne slik at ved bruk i bilindustrien, eksempelvis ved bruk i baklys, brukes mer enn én enkelt pære i et sett eller en baklykt, hvilket gjør at dersom en pære skulle slukke, er det knapt synlig med mindre man kikker spesielt godt etter.

På samme måte har LED lys vært brukt i trafikklys ganske lenge også, nettopp av samme grunn, at dersom en pære slukker, så lyser alle de andre fortsatt, og lyset blir ikke satt ut av drift bare på grunn av dette.

Av samme årsak er det nå også kommet både sykkel-, lomme- og hodelykter basert på LED-teknologi, som ikke bare varer lenger på grunn av sine lave krav til energikilde, men også egner seg ypperlig nettopp fordi det ikke er merkbart om en eller flere av de små LED-pærene skulle gå ut. På mange nyere lykter og lamper kan man også skifte utgåtte LED-pærer, slik at man selv enkelt kan reparere en lykt hvis det skulle oppstå et behov for det.