Hvor mye kan man spare ved å bruke LEDlys?

stue-led-lys-2En av de største fordelene ved bruk av pærer basert på LED-teknologi, er utvilsomt den økonomiske gevinsten man kan sitte igjen med hvis man velger å skifte ut til disse i stedet for et av de andre alternativene. For eksempel bruker en LED-pære knapt 10% så mye strøm som en tilsvarende glødepære, kanskje litt under, så da ser man hurtig det er en del kroner å spare på dette.

Så er spørsmålet, hvor mye sparer man så i en moderne enebolig? La oss ta et eksempel, en moderne enebolig har gjerne et kjøkken, et baderom, et eller flere toaletter, en eller flere ganger, gjerne tre til fire soverom, og minimum en stue. Hvis man så beregner en til to pærer per soverom, en til to pærer på baderommet, det samme på kjøkkenet, kanskje det samme i gangen(e), og rundt tre til fire ganger så mange i stuen, løper det fort opp i en del watt man sparer i løpet av et år.

I dette eksempelet kommer vi lett opp i rundt 20 lyspærer i det hele, og hvis man regner med halvparten er 40W, og den andre halvparten er 60W, får vi et snitt på 50W totalt per pære, hvilket faktisk gir en KW/h forbruk hver eneste time alle sammen er tent. Og i et mørkt land som Norge, kan dette fort beløpe seg opp i en størrelsesorden på over 30 kroner i døgnet, altså nærmere 1.000 kroner i måneden, eller rundt 12.000 kroner i året(!)

Skifter man så ut alle lyspærene med LED-pærer, er regnestykket enkelt, man kan teoretisk spare inntil 90% på den delen av strømregningen som kommer fra lysbruk.

Det skrives teoretisk, da det er en del andre ting som bruker strøm også, både varmtvannsberedere og varmeovner, men velger man å installere alternative varmekilder som vannbåren varme eller moderne vedfyringsanlegg, kan man virkelig spare store summer på elregningen.