Hvorfor velge LED lys?

Led lys gjør sitt inntog i hele Europa fra 2016.

Siden det ble bestemt at de tradisjonelle glødelampene sakte men sikkert skulle utfases fra markedet, har man hatt flere alternativer å velge blant, dog ikke alle like miljøvennlige. Nei, faktisk har enkelte av dem vært direkte verre i bruk, og både brukt mere strøm, og forurenset mer under selve produksjonprosessen.

Blant de viktigste alternativene har man funnet de såkalte sparepærene, som riktignok har brukt mindre strøm, men til gjengjeld har de innehold farlige gasser, som gjør at de må innleveres som spesialavfall når de slutter å virke, og skulle man være så uheldig å knuse en, må man ta forholdsregler(!) ved oppsamling av restene, så farlige kan de være. Dessuten har fargespekteret disse lyser med vært oppfattet som svært kjølig, og ikke hyggelig å bruke i private hjem.

Halogen har også vært et alternativ, men disse igjen er både energikrevende, og svært skarpe i lyset, pluss at de har en tendens til å bli svært varme. Ikke sjelden har man sett eksempler på at disse pærene ved feil bruk har smeltet soklene de har vært montert i, med brann som følge.

Da er det LED-lyspærene kommer inn i bildet, og disse har flere gode egenskaper de andre alternativene ikke har. De er utrolig effektsparende, og avgir tilsvarende lysmengder til en brøkdel av strømforbruket. I tillegg utvikler de tilnærmet ingen varme, noe som gir dem et vell av bruksområder man normalt ikke har kunnet gjøre.

Ulempen med LED lyspærer derimot, er ofte at de er noe kostbare i anskaffelse, men til gjengjeld varer de utrolig lenge. De er heller ikke så utsatt for ytre påkjenning som de andre alternativene og tåler betraktelig røffere behandling.

Disse pærenes lange levetid gjør at selv om de beste pærene koster en del i innkjøp, vil de utvilsomt tjene seg inn igjen på sikt. En god LED lyspære, i ordinær bruk, kan i enkelte tilfeller oppnå en levetid på godt over 50 år(!).

Vær imidlertid oppmerksom på, at det er med disse pærene som med det meste annen elektronikk, og det er store variasjoner i kvaliteten på hva som finnes på markedet. Kjøper man billig, kan man ikke forvente at levetiden er like lang som de noe dyrere pærene, og kanskje stemmer heller ikke lysmengden som oppgitt, eller fargespekteret kan avvike fra de man tror de har.