Hvorfor er LEDlys bedre enn glødepærer?

ledlys-bedre-enn-glodeparer-spareparerDa det nye lovverket tro i kraft den 1. september i 2012, ble det over natten forbudt å importere glødepærer over hele europa, og med mindre man hadde hamstret glødepærer eller hadde en butikk tilgjengelig med en rikholdig lagerbeholdning, var man prisgitt andre alternativer.

Et av disse alternativene er sparepærer, et annet er LEDlys. Opprinnelig var mange i mot bruk av LEDlys, ikke minst på grunn av fargetemperaturen disse i begynnelsen lyste med, og mange assosierte disse med klinikker og sykehus, og ble aldri helt komfortable med slikt lys hjemme.

Nå er imidlertid utviklingen gått rivende fort på dette feltet, og dagens LEDlys har samme fargetemperatur som ordinære glødepærer, og fordelene er mange i forhold til å bruke tradisjonelle lyskilder.

For det første er LEDlysene betraktelig mer energikrevende enn andre pærer, sparerpærer inkludert, de produserer betraktelig mindre varme, noe som begrenser  eventuelle brannfarer ved å bruke dem, og da en enkelt pære ofte er sammensatt av flere små, merker man ofte ikke hvis kun en av dem skulle være deffekt. De andre pleier gjerne å lyse likevel, og man kan rolig skifte den ut ved anledning.

Undersøkelser viser også at LEDlys har betraktelig lenger levetid enn tradisjonelle glødepærer og sparepærer, opp til 10 ganger faktisk, så selv om en moderne LEDpære i dag er forholdsvis kostbar i innkjøp, vil den på sikt være betraktelig mye rimeligere grunnet dens lange levetid, samtidig som den også er betydelig mer strømbesparende enn tilsvarende alternativer.

Å benytte LEDlys generelt vil også kunne være brannforebyggende, spesielt i rom hvor for eksempel barn sover, og gjerne vil ha lys tent om natten. Ikke sjelden ser man eksempler hvor det er oppstått brann i barns senger, nettopp fordi de har hatt en lampe stående i nærheten av sengen, og de ved et uhell har trukket lampen ned i sengen mens de sov, hvor etter lampen har antent sengetøy eller andre ting i umiddelbar nærhet. En LEDpære oppnår ikke disse temperaturene, og vil være et trygt alternativ i slike omgivelser.

LEDlysets beskjedne varmeproduksjon gjør det også velegnet til bruk i blant annet leketøy eller nattlamper, spesielt laget for bruk i barnesenger.