LED-lys får julebelysningen til å se bedre ut

Julen nærmer seg, og det er tid for å pynte de norske hjem før den etterlengtede høytiden står for døra. For mange av oss har det gått sport i å pynte til jul; nisser plasseres ut overalt, flotte juletrær skal kjøpes inn, og julebelysningen skal opp på hus og i hage. Spesielt sistnevnte er en viktig del av juleforberedelsene for de fleste av oss – mørket har senket seg, og desto viktigere er god belysning.

Hvilken type belysning bør du velge?

Belysning kommer i mange varianter, men ekspertene er enige: Du bør gå for LED-lys. Dette har flere årsaker, og nedenfor ramser vi dem opp. Er du enda i tvil, bør du derfor fortsette å lese.

LED-lys er energibesparende og miljøvennlig

Det kanskje viktigste argumentet for å ta i bruk LED-lys i julebelysningen, er at det er en særdeles energibesparende lysvariant. De fleste av oss pynter til jul i god tid før selve juletiden faktisk er en realitet, og derfor skal julepynten lyse i lang tid. For å unngå at lyset falmer og blir svakere i løpet av førjulstiden, er LED-lys det naturlige valget.

De har lang holdbarhet, og dessuten er lysene miljøvennlige. Faktisk bruker de inntil 80 % mindre energi enn andre, eldre varianter av glødelamper. Det betyr at du sparer både miljøet og unødvendig bruk av strøm eller lyspærer samtidig som du får huset til å skinne sterkere i lang tid. Dessuten sparer du penger fordi du ikke trenger å betale for den ekstra strømmen eller de ytterligere lyspærene.

LED-lys kommer i mange varianter

LED-lys er kjent for få lyse opp omgivelsene, og derfor er de det naturlige valget i mange situasjoner. De brukes som arbeidslys for snekkere og entreprenører som jobber utendørs på vinterstid, og de brukes til opplysning av mørke hjem, så du kan lese bøker, lage mat eller prøve deg på tipping på nett uten å handle i blinde.

LED-lysene kommer i mange varianter, og i forskjellige fargetoner. Det gjør dem perfekt til julebelysningen. Fargene er sterke, de kommer i rødt, i blått og i grønt, de kan dimmes, og de kommer i både kalde og varme fargenyanser. Det gir deg rom for å sørge for at julebelysningen komplimenterer resten av interiøret ditt.

LED-lysene er tryggere

LED-lysene frigjør mindre varme enn annen julebelysning, noe som gir rom for å ha dem påslått over lengre perioder uten at det er fare for branntilløp. Der det er direkte farlig å la andre lys stå på om natten, er LED-lysene mer stabile. Dessuten kan de plasseres på steder der andre lyskilder ikke bør befinne seg grunnet varmen de utvikler – for eksempel bak gardiner.

Du rekker å bytte LED-lysene før de slukker

Eldre varianter av julebelysning slukker brått om de går tom for strøm eller trenger nye lyspærer, noe som betyr at du plutselig sitter med et juletre uten belysning. Det er ikke tilfellet med LED-lysene. Det er ingen fare for at de må byttes det første eller andre året du bruker dem, men bruker du dem over flere år, vil du se at lyset begynner å falme. Det er en indikasjon på at lysene bør byttes.