Om ledpærer

LED er en forkortelse for Light Emitting Diode, og alle LED lyspærer lyser i prinsippet rett frem, men det er ulike grader av spredning. Derfor, når du skal velge deg en LED lyspære, er det viktig å se på hvilken spredningsgrad den har, fordi noen sprer ut lyset bedre enn andre. Det er også viktig til formålet ditt med pæren. Har du eksempelvis en lampeskjerm som er lys, er det en høy grad av spredning som gjelder. Hvis ikke kan du være uheldig og få en ujevn fordeling av lyset, som at det er mørkt på bunnen av skjermen og lyst på toppen.

Halogen vs. LED

Studier viser, at en LED lyspære vil holde opptil førti ganger lengre, enn hvis du bruker halogen. Og ikke bare det. En LED lyspære vil bruke 85% mindre energi enn en halogenpære, noe som i seg selv er en fantastisk reduksjon av energikonsumet. Et lavere behov for energi, vil også si en lavere strømregning. Oversatt i korner og ører, kan dette bety tusenvis av kroner spart. En kan trygt si at dette er et enkelt sparetips!

LED Lumen

Lumen er et uttrykk for hvor mye lys som strømmer ut av en aktuell lyskilde. Andre ord for Lumen er wattverdi, og er ikke noe som beskriver hvor sterkt en pære lyser, men hvor mye lys den sender ut. Dette er enda et punkt hvor LED lyspærer knuser halogenpærer i output, fordi en høykvalitets halogenpære kan sende ut 1500 Lumen, mens en LED pære kan sende ut 12.000 Lumen – noe som alle kan se er en betydelig forskjell.

LED pærer passer i sokkelen til den gamle pæra

De fleste LED pærer trenger jevnstrøm for å fungere, men pæren vil konvertere vekselstrøm til jevnstrøm i selve pæren (derfor du ser en hvit liten sak i støpselet til LED pæren. Inni der er det en likeretter som deler opp vekselstrømmen til jevnstrøm. Vekselstrøm veksler mellom pluss og minus, mens jevnstrøm er når pluss og minus går i samme retning. Så det er en enkel sak å omforme 230V (som er standard) til jevnstrøm som fpår lampen til å lyse.

Halogen og glødepærer finnes ikke i butikken mer

Det er veldig mange gode grunner til å hive de gamle gløde- eller halogenpærene du eventuelt har liggende i garasjen. De er ikke bare ulovlige men også miljøsyndere. LED lyspærer er mer effektive på alle måter, enten vi snakker om energikonsum men også levetid og som lyskilde.

Halogen- og glødepærer er ulovlige å selge og finnes ikke i markedet mer, men det er nok mange som har gamle pærer liggende rundt forbi, enten på hytta eller hjemme, og det er kanskje på tide å bli kvitt de en gang for alle?

For å kaste gamle pærer, som du ikke vil bruke mer, er det bare å svippe innom nærmeste avfallsstasjon. Her skal du gå til en egen seksjon for elektrisk eller farlig avfall, hvor du kan spørre noen i betjeningen. Avhengig av hvilken avfallsstasjon du er på, er ofte denne avdelingen betjent. Ellers pleier det å være godt skiltet. Husk, glødepærer og halogenpærer er farlig avfall for miljøet så det er viktig du kaster de på en forsvarlig måte!

Bygg dine egne morsomme LED-lamper

bygge-lysLag lamper til elsykler, skap, innkjørsler, kjøkkenbord, bilder m.m.

På grunn av sin lave effekt og lave varmeutvikling, er det få ting som egner seg mer til å bygge sine egne lamper av, enn LED-lyspærer. En LED-lyspære med tilsvarende lysmengde som en standard 60 watts glødepære, blir ikke varmere enn at man fint kan holde den i hånden, selv etter at den har vært tent i lengre tid, og med en brannfare som er tilnærmet null, er det kun fantasien som setter grenser for hva man kan gjøre med dem.

Hos en velassortert el-forhandler kan man kjøpe stort sett alt man trenger av armaturer, ledninger og kontakter til å lage sine egne lamper, og nesten alt mulig kan bygges om til dette bruket. For eksempel kan man installere LED-lys i en gammel utrangert fotball, eller man kan la barna tegne fantasifulle lampeskjermer etter eget ønske. Man kan også printe ut bilder, for eksempel av en by, hvoretter man stikker eller klipper ut hull i vinduene, og monterer bildet i en ramme, med plass til LED-lys innvendig. En morsom effekt når det blir mørkt, og overraskelsen er stor, når folk ser at lysene tennes i vinduene i bildet.

Man kan også bygge inn underbelysning, såkalte «downlights» på steder man ikke trodde var mulige, for eksempel under stuebordet. Noe som gir en kul effekt, og fremstår som svært eksklusivt for dem som ser det første gangen.

På samme måte kan man montere lys innvendig i alle former for skap, på hyller eller under trappetrinn, i postkasser, eller man kan installere lys i trehytta i skogen.

Alt sammen er mulig, og helt trygt, så lenge man holder seg til 12 volts versjonen av LED-lyspærer, og benytter seg av batterier som strømkilde.

Lager man lamper beregnet for tilkobling til det ordinære lysnettet er det heller ingenting i veien for dette, men da er det svært viktig at lampen merkes på en slik måte, at man ikke kommer til å sette i en ordinær glødepære, enten av ren uvitenhet, eller i vanvare, da dette innebærer stor brannfare.

Du kan også lage lamper til elsykler. Siden ledlys nesten ikke krever strøm vil du ikke merke energitapet fra sykkelens batteri.

Hva er LED-lysets historie? Hvem oppfant dem? Og hvorfor?

ledlys-2Rent historisk sett, har selve lysdiodeeffekten vært kjent siden tidlig på 1900-tallet, hvor radiopioneren H. J. Rounds under et av sine eksperimenter koblet strøm til en krets bestående av en nål, rettet mot en krystall, hvorpå han oppdaget at ved den rette strømstyrken oppsto det en liten lysbue, som holdt seg konstant så lenge kretsen var sluttet. Dette var i 1907, og ble ikke registrert som annet enn et morsomt elektrisk fenomen, uten noen videre praktiske bruksområder.

Slik forble det frem til 1921, da Oleg Losev så smått begynte sine eksperimenter med fenomenet, som på den tiden kaltes «kaldt lys». Det ble eksperimentert med forskjellige typer krystaller, og de første seriøse forsøkene med lysdiodebelysning slik vi kjenner dem i dag, ble først oppdaget da den italienske fysikeren Georges Destriau prøvde seg med zinksulfid i kretsen.

Les også: Gode råd om innendørs belysning

Deretter skjøt utviklingen fart, og i 1962 lå teknologien til rette for kommersiell produksjon av LED-lyspærer som faktisk kunne brukes til noe fornuftig. På 1970-tallet fant man ut hvordan man kunne produsere fargede pærer, og som en kuriositet kan det nevnes at i begynnelsen måtte man blande farger, for å få hvitt lys, som man ønsket seg.

Da de fargede LED-lyspærene kom på markedet ble de umiddelbart tatt i bruk innen den elektroteknologiske industrien, og vi kjenner vel alle til ett eller flere apparater med LED-lys i seg. Alt fra indikatorlamper til fjernkontroller er basert på LED-lys, og de som har levd en stund, husker dem sikkert fra både tidlige digitalur, kalkulatorer og tidlige måleinstrumenter i lommeformat.

I mer moderne tid er LED-lyspærer også tatt i bruk i alt fra lommelykter til hodelykter og sykkellykter, og teknologien brukes også til overføring av blant annet informasjon i styringskontrollenheter, som fjernkontroller til fjernsyn og leketøy med begrenset rekkevidde. Også laserteknologi og lesehodet i for eksempel en Blue-Ray DVD-spiller, er basert på LED-teknologi, det samme gjelder på dashcams, dog i form av en videreutvikling.

Kan man installere lavvoltanlegg hjemme? Og på egenhånd?

installere-ledlys-selvDa de fleste elektriske installasjoner i hjemmet er basert på bruk av 240 volt, kreves det i følge det norske lovverket, at den som skal gjøre endringer, reparasjoner eller nyinstallasjoner på et slikt, skal ha den nødvendige opplæring og utdannelsen til dette. Kort sagt, man skal være utdannet elektriker for å kunne ha lov til å arbeide med fastmonterte anlegg som leder 240 volt, og det hjelper ikke at man gjør det i eget hus. Loven er lik for alle.

Heldigvis får man både 240 volt led pære og 12 volt led pære , så hvis man likevel har tenkt seg over på LED-teknologi, kan det derfor være praktisk å vurdere å enten skifte ut det allerede eksisterende lysnettet med et på 12 volt, eller hvis man skal bygge et nytt hus, vurdere å enten installere et 12 volts internt anlegg kun for lys helt fra begynnelsen av.

Gjør man dette oppnår man mange fordeler; for det første er det svært energisparende og økonomisk på sikt, det er betraktelig mindre brannfarlig, og skulle man på et senere tidspunkt finne ut at man ønsker å legge inn noen flere lyspunkter i huset sitt, kan man helt lovlig gjøre dette selv. Det krever selvfølgelig at man er sånn noenlunde fingernem og vet hva man driver med, men man behøver ikke en fagutdannet elektriker til x-antall kroner i timen.

Dog er det viktig å skille et slikt svakstrømsanlegg i to, det før transformatoren, og det etter. Det før tranformatoren er fortsatt 240 volt, og det må man ikke røre, men biten etter er 12 volt, og der kan man gjøre alle de utbedringene man har lyst til.

På samme måte må man forsikre seg om at stikkontaktene i huset er på egen kurs, da disse fortsatt leverer 240 volt til støvsugere, tv’er og så videre, og her skal man heller ikke gjøre inngrep.

En annen fordel med et komplett 12 volts lysanlegg i huset, er selvfølgelig at man kan installere et par bilbatterier som sikkerhet i tilfelle strømmen skulle gå, og så er det bare å lene seg tilbake ved neste strømbrudd, og se på alle de undrende naboene som ikke forstår hvorfor nettopp huset ditt er fullt opplyst, når resten av nabolaget ligger mørklagt.

Hva er varmetapet ved å bruke LED-lys i stedet for glødelamper?

varmetap-ledlysHar man først valgt å heller benytte seg av LED-teknologi i lyskildene sine hjemme enn glødepærer eller andre former for elektrisk lys, er strømregningen noe av det første man merker det på. Dog er det et ankepunkt mange velger å trekke frem for nettopp ikke å skifte til denne type lyskilde, og det er at en tradisjonell glødepære også produserer varme, noe som bidrar til å holde huset varmt om vinteren.

En sannhet man ikke kan komme utenom, og bruker man andre varmekilder i tillegg, må disse følgelig kompensere for dette. Fyrer man med olje, vil det unektelig gå noe mer olje gjennom fyringssesongen, bruker man strøm, øker strømregningen tilsvarende, og det samme vil forbruket av ved hvis det er det man foretrekker å fyre med.

Da er det viktig man finner en balanse mellom disse for å få et så rimelig sluttregnskap som mulig, noe som er fullt mulig. Bytter man for eksempel ut alle lyspærene i en enebolig fra vanlige glødepærer til LED-lyspærer, kan man enkelt spare rundt 1 kilowattime bare på lys, og selv om dette varmetapet så må hentes inn et annet sted, må man ikke glemme at man fyrer ikke hele året, og har man valgt en merk kostnadbesparende løsning, vil man ikke merke dette varmetapet overhodet. Hverken temperaturmessig, eller på strømregningen.

En løsning enkelte velger er å benytte seg av LED-lys om sommeren, og så heller skifte lyspærene om vinteren, eller rett og slett sette inn en eller flere små panelovner i de rommene varmetapet merkes best. Jevn varme i et hus er viktig av flere årsaker, både fordi det er mere økonomisk å holde en jevn varme i alle rom fremfor å hele tiden fyre opp kalde rom, og husets bygningsmessige struktur holdes stabil hele året gjennom, samtidig som det er fuktforebyggende.

Hvor mye kan man spare ved å bruke LEDlys?

stue-led-lys-2En av de største fordelene ved bruk av pærer basert på LED-teknologi, er utvilsomt den økonomiske gevinsten man kan sitte igjen med hvis man velger å skifte ut til disse i stedet for et av de andre alternativene. For eksempel bruker en LED-pære knapt 10% så mye strøm som en tilsvarende glødepære, kanskje litt under, så da ser man hurtig det er en del kroner å spare på dette.

Så er spørsmålet, hvor mye sparer man så i en moderne enebolig? La oss ta et eksempel, en moderne enebolig har gjerne et kjøkken, et baderom, et eller flere toaletter, en eller flere ganger, gjerne tre til fire soverom, og minimum en stue. Hvis man så beregner en til to pærer per soverom, en til to pærer på baderommet, det samme på kjøkkenet, kanskje det samme i gangen(e), og rundt tre til fire ganger så mange i stuen, løper det fort opp i en del watt man sparer i løpet av et år.

I dette eksempelet kommer vi lett opp i rundt 20 lyspærer i det hele, og hvis man regner med halvparten er 40W, og den andre halvparten er 60W, får vi et snitt på 50W totalt per pære, hvilket faktisk gir en KW/h forbruk hver eneste time alle sammen er tent. Og i et mørkt land som Norge, kan dette fort beløpe seg opp i en størrelsesorden på over 30 kroner i døgnet, altså nærmere 1.000 kroner i måneden, eller rundt 12.000 kroner i året(!)

Skifter man så ut alle lyspærene med LED-pærer, er regnestykket enkelt, man kan teoretisk spare inntil 90% på den delen av strømregningen som kommer fra lysbruk.

Det skrives teoretisk, da det er en del andre ting som bruker strøm også, både varmtvannsberedere og varmeovner, men velger man å installere alternative varmekilder som vannbåren varme eller moderne vedfyringsanlegg, kan man virkelig spare store summer på elregningen.

Levende lys i hagen

led-utelysElektrisk og permanente hagelys er med på å skape stemning i hagen på kveldstid. Skal du ha det ekstra koselig i hagen en kveld, er levende lys et bra supplement. Har du lyst å være litt kreativ er det bare å finne frem det du har av glass, lanterne, petroleumslamper etc. og begynne å eksperimentere. Lampene kan plasseres på terrassen eller i blomsterbed, henges i trær, settes i hagegangen og så videre, det er kun fantasien som setter grenser.Åpen flamme sprer glede, stemning og ikke minst: varme. Mulighetene er utallige.

Det er naturligvis viktig å tenke på brannfaren og være ekstra forsiktig i perioder der det er tørt i hagen, selv om det føles litt vèl teoretisk til tider.

Men for å ikke måtte gå gjennom for mye arbeid hver gang du skal ut i hagen en kveld (det er jo nok med å samle glass, drikke og godsakene) er det ikke dumt med noen faste utelys som lyser opp trær oven- eller underfra.
Det er da 12V er bra å bruke istedenfor de vanlige 220V. Et 12 volts anlegg setter man opp selv, det er ikke brannfarlig eller komplisert å sette opp, man behøver kun pærer, sokler til pærene,  ledning, en 12V driver og litt fantasi.

Hvordan få billig ledlyspærer til biler?

Det er ingenting som er mer irriterende når pærene ryker på bilen, det koster gjerne unødvendig mye penger å bytte pærene på en bil. Det hjelper heller ikke at man gjerne må kjøpe disse lyspærene på steder hvor det generelt gjerne ikke er så er billig. Det er gjerne på bensinstasjoner man ender opp med å kjøpe lyspærer. Her betaler man gjerne en overpris på gjerne 30-50%.

I dette blogginnlegget så skal vi gå litt inn på hvordan du kan få lyspærer billig og ikke minst hva du kan gjøre proaktivt for å slippe unødvendig høye kostnader når det kommer til ledlyspærer til biler.

Kjøp lyspærer å ha dem i bilen

Dette er kanskje noe av det viktigste du kan gjøre når du skal kjøpe lyspærer. Hvis du tenker litt foran i tid og tenker at du må bytte lyspærene til bilen på et eller annet tidspunkt så blir det billigere. Da kan du kjøpe billige lyspærer som du kan ha i bilen.

Vi vet at flere kjøper lyspærer fra utlandet men vi anbefaler at du ikke kjøper lyspærer fra utenlandske aktører. Det er utrolig viktig å ha riktig lyspærer i bilen både inni og utvendig. Hvis du kjøper feil lyspærer så kan det skje ulykker og dette kan påvirke forsikringen din.

Ha en kundefordel hos en bensinstasjon

Vi kan alle gjøre tabber og noen ganger så har man ikke kjøpt lyspære når den ryker. Da kan det være lurt å være medlem i et kundeprogram til en av de store bensinstasjonkjedene. Da får man gjerne små rabatter på kjøpene man gjør og selv om lyspærene fortsatt er kostbare så kan man spare penger.

De aller fleste bensinstasjoner har kundeprogrammer som man kan signere seg på med telefonen. Når du skal betale så må du da skanne inn en QR-kode og du får rabatt. Hvis du ønsker ennå mer rabatt så kan det lønne seg å anskaffe seg et bensinkort. Dette er et kort som gir deg rabatt på drivstoff og kjøp du gjør til bilen. Du kan sjekke ut hvilke bensinstasjoner som egne bensinkort på Kredittkrt.no.

Det som er viktig å huske på er at om du bruker kredittkort når du handler at du ikke bruker mer penger enn du har råd til. Hvis du f.eks kjøper nye lyspærer på kreditt men ikke betaler regningen i tide. Da kan det være at du ender opp med å betale ennå mer for lyspærene. På kredittkort er nemlig ofte renten over 20%.

Kan LED-lys utløse eplipsi-anfall?

Et spørsmål som vi ofte får fra lesere og besøkende er om LED-lys kan fremkalle epilipsi-anfall. Først må vi si at vi ikke er en lege eller noen med spesialisert kunnskap om dette området. Så hvis du ønsker å være helt sikker så oppfordrer vi deg til å ta kontakt med riktig instans. Vi har likevel prøvd å svare på spørsmålet så godt som mulig.

For å finne svar på spørsmålet så måtte vi grave litt. Vi fant en artikkel om lys hos https://casinofavoritter.com/tre-beste-nettcasino/de beste nettcasinoene, men dette dreide seg om blink fra spilleautomater. Deretter så fant vi en artikkel om sykkellys fra Nettavisen. Sistnevnte ga oss mest hjelp til å svare på spørsmålet.

I følge artikklen til Nettavisen så er det kun et lite antall av de som har eplipsi som får anfall trigget av lys. Det er kun mellom 3-5% og antallet er derfor veldig lite. Ledlyspærer trenger ikke å blinke så det betyr at med mindre du har veldig blinkende lys så burde ledlyspærer være veldig greit. I artikkelen til Nettavisen så var det blinkende sykkelys som var problemet, vi antar at dette er mer sjenerende enn vanlige ledlys.

Det krever veldig mange blink, veldig raskt for at noen skal få et anbefall basert på lys. Mest sannsynlig så stammer denne «myten» fra amerikanske produkter hvor produsenten er nødt til å ta forbehold for å hindre søksmål.

Hvordan ta gode bilder av hunden din?

Vi vet alle hvor vanskelig det kan være å ta et bilde av valpene våre. De vil aldri se på kameraet eller telefonen! Blitz ser fryktelig ut. Den naturlige belysningen kan være så mørk at du ikke kan se hvor hunden din slutter og sofaen begynner. Hvordan kan du ta de beste bildene av hunden din slik fagfolkene gjør?

Timing

Når du skal ta bra bilder av hunden din så må du time det. Hvis du ønsker å ta bilder av hunden din med mye energi så ta bildene rett etter du slipper hunden ut av hundeburet i bilen når du skal gå tur. Dersom du ønsker å ta bilder av en rolig hund så gå en tur først og deretter server et bedre måltid, da vil hunden din mest sannsynlig ligge helt i ro.

Slappe av

La hunden slappe litt av mellom slagene, Ha med et hundebur med godsaker og et kjent teppe hvor hunden kan ha en time out, det er veldig slitsomt for hunder å konsentrere seg lenge om gangen. Hvis du er på biltur så har du vel buret i bilen allerede slik at du bare kan åpne døren og slippe hunden inn.

Gjør hunden vant til kamera

Nå tar de fleste av oss bilder med telefonen og den er de aller fleste hunder vant med. Hvis du skal ta bilder med speilreflekskamera så bør du derfor gjøre hunden vant med kamera først. Du kan la det stå på stuebordet, du kan ta litt bilder av den hjemme eller ta bilder av andre foran hunden.

Skru av blitzen!

Blitzen kan skremme både mennesker og hunder. Dropp å ta bilder med blitz.. prøv heller å bruk naturlig lys til din egen fordel. Da slipper du å skremme hunden din eller påføre den mer stress enn nødvendig. Du kan også bruke ledlys, det finnes en del gode ledpærer som egner seg godt til fotografering.

Vær leken!

Våre firbeinte venner de elsker å ha det morsomt. Selv om du tar fotojobben blodseriøst så bør du ovenfor hunden vise glede og lek. Da blir hunden i godt humør som igjen gir veldig god stemning som igjen reflekteres i bildet! Men når dere har lekt en stund, ta hunden inn i hundeburet sitt igjen for en time-out og litt «slappe av tid».

Legg deg ned på hundens nivå

Hvis du står ovenfor hunden og tar bilder så kan du oppleve at hunden blir stressa og ikke liker det. Hvis du heller legger deg ned på samme nivå som hunden så kommer hunden til å være mer komfortabel og du øker sjansene for bedre bilder.

Hvis man etter å ha prøvd dette fortsatt ikke får til gode bilder så kan det være man trenger profesjonell hjelp. Det finnes flere fotografer som har spesialisert seg på nettopp det å ta bilder av hunder. Før du velger fotograf så bør du sjekke at de har gjort skikkelig arbeid tidligere. Be om å få se porteføljer av bilder de har tidligere slik at du kan forsikre deg om at de er flinke.

Eaton til topps i kåringen «Årets nødlys»

Nødlyset Matrix CGLine+ fra Eaton gikk til topps i kåringen «Årets nødlys» under den prestisjefylte kåringen Lux Award.

I løpet av de siste tre årene har Eaton vunnet to kåringer under Lux Award – en årlig britisk kåring som hyller de mest innovative produktene og selskapene innen belysning.

– Tidligere har vi mottatt prisen «Årets nødlys» for det smarte markeringslyset Crystal Way. Det var derfor knyttet stor spenning til prisutdelingen, sier Knut Ballangrud, som er salgssjef for sikkerhetsprodukter for Eaton i Norge.

Lux Award er britenes svar på det norske kompetansenettverket for belysning, Lyskultur. Over 800 eksperter innen belysning var tilstede da prisen ble delt ut i London i November 2018.

– Nå har vi også fått tildelt den samme prisen, «Årets Nødlys», for det desentraliserte og adaptive markeringslyset Matrix CGLine+, jubler Ballangrud, og legger til at nødlysene endrer seg i henhold til predefinerte scenarioer.

– Med Matrix CGLine+ kan man sørge for en smartere evakuering. Hvis eksempelvis en brannalarm går i ett område av et kjøpesenter vil pilene på nødlysene endres slik at publikum veiledes bort fra faren, avslutter Ballangrud.Informasjon om Matrix CGLine+:

Det selvtestende nødlyset kan endre pilretning og markere at veien er stengt.

Pilretningen viser fire ulike retninger. Et rødt kryss indikerer at en bestemt rømningsvei er stengt, blokkert eller er farlig. Animasjon av pil og rødt kryss er særlig viktig for døve som ikke får med seg talevarsling. En intern ups sikrer at kontroll­enheten fungerer selv ved et strømbrudd.

Nødlysene administreres i styringsprogrammet CGLine+, som gir toveis kommunikasjon med alle armaturene. LED-teknologi og Lithium-Ion-batteri skal sikre høy effektivitet, lang levetid og pålitelighet.

Med styringssystemet CGLine+ er det unødvendig med visuell sjekk av feildiodene. Tilkoblingen til CGLine+ gjør det mulig å sette opp scenarier og fluktruter, og kontrollere at løsningen fungerer som den skal.

Myter om energibesparende lyskilder

Gir kaldt lys
Energibesparende lyskilder gir et meget kaldt og skarpt lys. Dette er feil.
– I dag kan man få energibesparende lyskilder som gir et varmt -og behagelig lys.

Lang tid før fullt lys
Energibesparende lyskilder bruker lang tid på å oppnå full lysstyrke. Dette er hovedsakelig feil.
– Til forskjell fra gamle energibesparende lyskilder, når dagens lyskilder sin fulle lysstyrke etter et par sekunder. Halogensparepærer tennes og gir maks lysytelse umiddelbart.

Kan ikke dimmes
Energibesparende lyskilder kan ikke dimmes. Dette er feil.
– Det finnes mange energibesparende lyskilder som er dimmbare, deriblant alle halogensparepærene.

Store og klumpete
Energibesparende lyskilder er store og klumpete Dette er feil.
– Energibesparende lyskilder kommer i mange forskjellige former og størrelser som passer til ulike armaturer.

Dyrere lys
Energibesparende lyskilder er mye dyrere enn glødelamper Dette er hovedsakelig feil.
– Selv om prisen på en energibesparende lyskilde er høyere enn en vanlig glødelampe så sparer du penger på at de bruker mindre strøm

Dyrt å slå av og på
Det er dyrere å slå på og slå av en lyskilde enn å bare la den være slått på. Dette er feil.
– Derimot sparer du energi på å slå av lyskilden når den ikke er i bruk.

E27 lyspærer med led – litt inspirasjon

E27 er av de vanligste lyspærene i norsk husholdning og i de nærmeste årene vil millioner av slike pærer bli byttet ut med E27 ledpærer. Du kan bytte ut alt du har av gamle glødepærer med nye ledpærer, vi vil inspirere deg til å bytte og under her ser du bilder av designlamper med ledpærer.

Legg merke til at fargekvaliteten på lyset fra disse lampene er god, ledpærer kan nemlig gi mye bedre lyskvalitet enn glødepærer, men det avhenger selvfølgelig at pærene har god kvalitet og ikke er av de billigste du får på Biltema, Elkjøp, Claes Ohlsson, Rema 1000, Meny osv. De billigste ledpærene har ikke den kvaliteten som kreves for at man skal få en god fargegjengivelse.

e27-design-25

e27-design-21
Løsning hvor man ser pærene, pass på å ikke bruke gjennomsiktige pærer i slike lamper

 

e27-design-17

 

e27-design-13
Det varme lyset i denne lampen blir enda varmere ved hjelp av en varm lysfarge i glasset på lampen.

 

e27-design-9

 

e27-design-5
Skjermene bestemmer vinkelen på lyset, her er det brukt E27 lyspærer i led med 360 grader spredning.

 

e27-design-24
Eksempel på lampe i stoff hvor man kan bruke hvitt lys fordi stoffet lager varme i lyset.

e27-design-20

e27-design-16

 

e27-design-12
Her er lampene helt hvite og man kan bruke de billigste ledpærene i slike fordi man skal ha et kaldt og skingrende lys.

 

e27-design-8
Oooops. E27 pære som hode… Passer ikke i alle rom 🙂

e27-design-4

e27-design-23

e27-design-19

e27-design-15

e27-design-11

 

e27-design-7
Varmt flott lys ved hjelp av vanlig E27 ledpære

e27-design-3

e27-design-22

e27-design-18

e27-design-14

e27-design-10

e27-design-6

Her brukes den varmeste lysfargen man får på ledpærer, 2300K.

e27-design-2

e27-design

Fordeler med LED-lys

LED-lys er en type pærer som er svært effektive i forhold til andre lyskilder. For eksempel, i de gamle glødepærene (faset ut i 2009) ble 95% av all tilført energi (altså strøm) omgjort til varme, mens kun 5% ble omgjort til lys. Med LED-pærer er historien en annen, da blir hele 20% omgjort til lys, noe som er mye mer effektivt enn de gamle pærene. Det er nesten så en trenger solbriller hjemme i stua siden lyskilden er såpass sterk! Dette er jo en stor fordel for deg som forbruker, både med hensyn på økonomi og miljø. I tillegg varer pærene mye lengre enn glødepærer, så en slipper å skifte så ofte som før.

LED-pærer er en del dyrere enn andre pærer (halogen f.eks., men disse skal fases ut) om en sammenligner pære for pære, men siden LED-pærer varer mye lengre og gir mye mer lys, så gir ikke dette et riktig bilde. Noen kilder mener faktisk at en kan spare opp til 90% av strømregningen som går til lys ved å skifte til LED. I kroner og øre kan en kanskje snakke om kr 1 000 per måned eller kr 12 000 per år for en vanlig familie i sparte strømutgifter.

LED-pærer bruker lite strøm, det gjør at man med fordel kan gi dem strøm fra solenergi.

Kjøpe LED-lys

Hvor kan en kjøpe LED-lys? Du kan selvfølgelig kjøpe LED-pærer i vanlige butikker, men det er smartest å kjøpe slike pærer billig på nettet (om en ser noen gode tilbud). Som sagt, prisene er mye høyere per pære enn andre eldre typer lyspærer, så det er mye å spare på å kjøpe på tilbud. F.eks., du kan handle våre pærer med 50% rabatt i skrivende stund, og om en da vil skifte pærer til 20 spotter i taket, så er det mye å spare! Bare husk å velge riktig pære!

Ledpærer og annet til Leaf

Er du den stolte eier av Nissan Leaf? Ser du etter reservedeler av høy kvalitet til bilen din, enten fordi du har hatt en liten ulykke eller enkelte deler i bilen er utslitte? Uansett hvilken grunn du har for å se etter nye bildeler til å erstatte de gamle eller skadde med, bør alle ansvarlige bileiere ta en titt på nettsiden onlinecarparts.co.uk.

Hvis du ønsker å se gjennom utvalget av alle varer vi har på lager, trenger du bare å vite hvilket bilmerke du har, den nøyaktige modellen og motoren. Deretter får du se alle de tilgjengelige varene vi kan tilby deg til fornuftige priser.

Når det kommer til varer av høy kvalitet, attraktive priser samt komfortabelt og vennlig service, tar kunder kontakt med oss for garantert god kvalitet.

Bestiller du fra nettbutikken vår betyr det ikke bare et lønnsomt kjøp for deg, men også utrolig rask levering. Dersom du for eksempel hadde en liten ulykke i går, og hovedlysene på din kjære Nissan Leaf er ødelagte og ikke kan brukes, bør førsteprioritet være å bytte ut delene. Du bør alltid sette sikkerheten først. Takket være den oversiktlige og praktiske utformingen på søkesystemet og nettsiden vår, kan du finne nøyaktig de hovedlysene som er kompatible med bilen din i løpet av et par sekunder. Selve leveringen tar også bare noen få dager. Kanskje du finner flere interessante varer i butikken vår som gjør det enda mer fantastisk å ta en kjøretur med bilen din.

Er du redd for å bestille feile varer som ikke passer for deg eller som ikke er kompatibel med din Nissan? Det er bare å ta kontakt med våre erfarne og kompetente spesialister på kundeservice. Takket være deres hjelp, finner du alltid veien gjennom det store utvalget av kvalitetsvarer. Dermed kan du bestille nøyaktig den delen du trenger.

Hvis du allikevel bestiller deler som du ender opp misfornøyd med, har du alltid mulighet til å returnere bestillingen din.

Du trenger ikke å nøle lengre. Det er ingen grunn til å risikere sikkerheten til deg og din familie. Ta vare på din Nissan Leaf og sørg for at den fungerer feilfritt igjen. Bestem deg for å velge kvalitet og pålitelighet – bestill deler fra onlinecarparts.co.uk til fornuftige priser!  

AUTODOC WORKSHOP PÅNETT –GJØR-DET-SELV BILREPARASJONER.

Kan man selv installere LEDlys?

installere-ledlys-selvEr man i gang med en byggeprosess, eller man planlegger å bygge nytt hus, er det ofte populært å legge en viss egeninnsats i prosjektet, ikke minst fordi det kan fort bli snakk om betraktelige summer man kan spare på dette. Ofte gjør man stort sett alt utenom oppføring av råbygg, våtromsarbeid, rørleggerarbeid, og sist men ikke minst elektrikerarbeidet.

Oppføringen av råbygget skal i følge regelverket utføres av fagarbeidere, det samme med våtroms- og rørleggerarbeidet, og inntil ganske nylig skulle også alt det elektriske installeres av en sertifisert elektriker. Dette av sikkerhetsmessige årsaker, og feil i el-installasjoner er tross alt en viktig faktor når det gjelder antall husbranner i Norge.

Det er fortsatt slik at alt som skal ha 240 volt i seg skal installeres av en fagutdannet elektriker, men vurderer man å installere LED-belysning i hele huset, kan man fint legge dette inn på en separat kurs, som man selv både monterer og installerer, dersom man bare sørger for at denne delen av anlegget ikke kobles til det eksterne lysnettet, men internt, og via en transformator som ikke yter mer enn 12 volt. Og med tanke på at elektrikerarbeid ved nybygg hurtig kommer opp i flere hundre tusen kroner, sier det seg selv at her er det penger å spare. Ikke bare under selve byggingen, men også på sikt, da LED-belysning er betraktelig mer økonomisk i bruk enn tradisjonell belysning, dessuten kan det på grunn av sin lave varmeproduksjon enkelt innfelles, og man får et både moderne og lekkert design rent lysmessig.

Selvfølgelig bør man innhente tilbud fra et elektrikerfirma da de sikkert kan inkludere dette i en pakkeløsning, men hvis man regner det lysmessige som halvparten av prisen, og man har lyst til å gjøre dette selv, kan man som sagt fint sette opp et 12 volts ledlys anlegg selv.

Dessuten er det både morsomt og lærerikt å sette opp ledlys, og tenkt deg bare alle de beundrende blikkene på innvielsesfesten, når man forteller man selv har både designet og installert belysningen. Og samtidig spart en masse penger på det.

Hvorfor velge LED lys?

velge-ledlysLed lys gjør sitt inntog i hele Europa fra 2016.

Siden det ble bestemt at de tradisjonelle glødelampene sakte men sikkert skulle utfases fra markedet, har man hatt flere alternativer å velge blant, dog ikke alle like miljøvennlige. Nei, faktisk har enkelte av dem vært direkte verre i bruk, og både brukt mere strøm, og forurenset mer under selve produksjonprosessen.

Blant de viktigste alternativene har man funnet de såkalte sparepærene, som riktignok har brukt mindre strøm, men til gjengjeld har de innehold farlige gasser, som gjør at de må innleveres som spesialavfall når de slutter å virke, og skulle man være så uheldig å knuse en, må man ta forholdsregler(!) ved oppsamling av restene, så farlige kan de være. Dessuten har fargespekteret disse lyser med vært oppfattet som svært kjølig, og ikke hyggelig å bruke i private hjem.

Halogen har også vært et alternativ, men disse igjen er både energikrevende, og svært skarpe i lyset, pluss at de har en tendens til å bli svært varme. Ikke sjelden har man sett eksempler på at disse pærene ved feil bruk har smeltet soklene de har vært montert i, med brann som følge.

Da er det LED-lyspærene kommer inn i bildet, og disse har flere gode egenskaper de andre alternativene ikke har. De er utrolig effektsparende, og avgir tilsvarende lysmengder til en brøkdel av strømforbruket. I tillegg utvikler de tilnærmet ingen varme, noe som gir dem et vell av bruksområder man normalt ikke har kunnet gjøre.

Ulempen med LED lyspærer derimot, er ofte at de er noe kostbare i anskaffelse, men til gjengjeld varer de utrolig lenge. De er heller ikke så utsatt for ytre påkjenning som de andre alternativene og tåler betraktelig røffere behandling.

Disse pærenes lange levetid gjør at selv om de beste pærene koster en del i innkjøp, vil de utvilsomt tjene seg inn igjen på sikt. En god LED lyspære, i ordinær bruk, kan i enkelte tilfeller oppnå en levetid på godt over 50 år(!).

Vær imidlertid oppmerksom på, at det er med disse pærene som med det meste annen elektronikk, og det er store variasjoner i kvaliteten på hva som finnes på markedet. Kjøper man billig, kan man ikke forvente at levetiden er like lang som de noe dyrere pærene, og kanskje stemmer heller ikke lysmengden som oppgitt, eller fargespekteret kan avvike fra de man tror de har.

Morsomme fakta og myter om LED lys

myter-fakta-sladder-I begynnelsen var det mange myter omkring dette med LED lys, og en av de mest velkjente er historien om at LED lysene er betraktelig kjøligere i drift så de ikke produserer like mye varme som ordinære glødelamper, noe som igjen medfører økte fyringskostnader andre steder, da man må kompansere for dette varmetapet et sted. Denne påstanden er ganske riktig, men det er viktig å merke seg, at dette kun gjelder i vinterhalvåret, og sannsynligvis sparer seg inn igjen resten av året, og vel så det.

Et annet og ikke så velkjent fenomen, er at LED lyspærer ikke tiltrekker seg insekter ved utendørs bruk. Dette er fordi LED lyspærer ikke avgir stråling i UV-spekteret som tiltrekker seg insekter, noe som gjør dem perfekte til bruk på verandaer og lignende.

At LED lysene ikke avgir stråling i UV-spekteret har også en annen morsom bieffekt, og det er at matvarer som oppbevares i rom som belyses av LED lys, sies å holde seg bedre enn tilsvarende mat, i tilsvarende rom opplyst av tradisjonelle glødelamper. Historien forteller at matvarer som oppbevares i halogenbelysning har enda dårligere holdbarhet, men om dette er riktig vites ikke med sikkerhet.

Opprinnelig begynte bilindustrien å bruke LED lys fordi det var mer energibesparende, som igjen bidro til at bilene brukte mindre bensin, som igjen gjorde dem ikke bare mer miljøvennlig og økonomiske i bruk, det gjør også bilene tryggere i trafikken.

Dette fordi hvert enkelt lys på bilen består av flere enkeltstående små lysdioder, som hver for seg bidrar med belysning, slik at om en eller to skulle finne på å streike, påvirker ikke dette bilens belysning i vesentlig grad. Et annet faktum er at bruk av LED pærer i for eksempel bremselys, øker trafikksikkerheten betraktelig, da en LED pære tenner umiddelbart man tråkker på bremsepedalen, mens de tradisjonelle glødepærene normalt bruke noen brøkdeler av et sekund før de oppnådde full effekt. I høy hastighet teller denne tilsynelatende korte tiden mye, og ved en eventuell oppbremsing er det mange meter spart.

Hva er egentlig LED lys?

ledlys-3LED er en forkortelse for Light Emitting Diode, og er teknisk fortalt en diode som omsetter elektrisk energi, også kalt strøm, til lys. En diode er en elektrisk komponent som har den egenskapen at den bare slipper strøm gjennom seg på en forutbestemt måte, i en forutbestemt retning, men sperrer motsatt.

Denne lysfremkallende egenskapen i kombinasjon med måten den konstrueres på, gjør at en ledpære har en rekke fordeler fremfor tradisjonelle glødepærer. Eksempelvis har de ingen mekaniske deler som lar seg påvirke av ytre krefter, i motsetning til glødelamper som inneholder en glødetråd som blir svært sprø ved belastning.

Ledpærer bruker også betraktelig mindre energi for å oppnå samme lysmengde som glødepærer, faktisk bare en brøkdel, helt ned i så mye som 10 til 15 prosent bare, noe som ikke bare er energisparende, men også gjør at pærene ikke utvikler like mye varme som tilsvarende glødepærer eller halogenpærer gjør.

Derfor er LED lys svært egnet til bruk i utsatte områder, hvor varmeutvikling ikke er ønsket. Man kan bruke enkeltstående ledppærer til dette, eller flere i kombinasjon i spesialiserte enheter, for eksempel til bruk i spotlys i forretninger, hvor varmeutviklingen av tradisjonelle pærer simpelthen blir for stor, i og med det som regel finnes et større antall av dem konsentrert på et mindre område, enn det ofte er i et privat hjem.

Ved å bruke LED lys som belysning i for eksempel et kjøleskap eller en fryseboks så unngår man i tillegg at luften innvendig i disse varmes opp mer enn aller høyst nødvendig, noe som igjen bidrar til gode økonomiske fordeler, da det ikke er så mye varm luft som skal kjøles ned når døren lukkes igjen, og man unngår kondens med videre dannelse av rim som resultat.

En moderne LED lyspære i dag kan leveres med et bredt spekter av fargevarianter, slik at man kan tilpasse lyset i forhold til hva som skal belyses. Noe som er svært fordelaktig, spesielt med tanke på belysning av utstilte gjenstander, som kan fremtre både lekkert og delikat.

Hvilke andre bruksområder har LED lys?

bruksomrader-ledlysMange tror at lysdioder og LED lys er en relativt ny oppfinnelse, og bruker ny teknologi, men slik er det slett ikke, og disse morsomme små lyskildene har i en årrekke vært brukt til en mengde ting vi sjelden eller aldri tenker særlig mye over. At de nå også kommer i lyspærer som primær lyskilde til innendørs bruk er heller ingen ny oppfinnelse, men har vært brukt både i forretninger og sykehus i mange år allerede.

Rent historisk har fargerike LED-pærer vært brukt som indikatorer på forskjellige elektriske apparater siden 1960-tallet en gang, og infrarøde LED-pærer har lenge vært brukt i for eksempel fjernkontroller til forskjellige teknologiske ting, deriblant fjernsynsapparater.

Også innen modellhobbyen har LED lys vært et velkjent element, og utallige modelljernbaner er belyst med slike.

Ettersom teknologien har skredet frem har LED-pærene også gjort sitt inntog i blant annet bilindustrien, og fordelene med dette er utvilsomt et lavere forbruk av drivstoff. Dessuten er det gjerne slik at ved bruk i bilindustrien, eksempelvis ved bruk i baklys, brukes mer enn én enkelt pære i et sett eller en baklykt, hvilket gjør at dersom en pære skulle slukke, er det knapt synlig med mindre man kikker spesielt godt etter.

På samme måte har LED lys vært brukt i trafikklys ganske lenge også, nettopp av samme grunn, at dersom en pære slukker, så lyser alle de andre fortsatt, og lyset blir ikke satt ut av drift bare på grunn av dette.

Av samme årsak er det nå også kommet både sykkel-, lomme- og hodelykter basert på LED-teknologi, som ikke bare varer lenger på grunn av sine lave krav til energikilde, men også egner seg ypperlig nettopp fordi det ikke er merkbart om en eller flere av de små LED-pærene skulle gå ut. På mange nyere lykter og lamper kan man også skifte utgåtte LED-pærer, slik at man selv enkelt kan reparere en lykt hvis det skulle oppstå et behov for det.

Metalldetektorenes ledlys

Ledlys brukes ofte i mørket for å lokaliserer funnet du har gjort med en metalldetektor, slikt lys finnes i pointere som f.eks. Garrett Pro Pointer, til hjelp på mørke kvelder/netter. Da slipper man å lyse med en lommelykt i tillegg til å bruke pin-pointeren.

Moderne metalldetektorer har lyd, visuell gjenkjennelse og i tillegg ofte diverse gjenkjennelse ved hjelp av ledlysdioder. Lydens tonehøyde forteller om hvilke metaller man finner, det samme gjør kontrollpanelet og ledlysene (som ofte sitter på kontrollpanelet). Det finnes avanserte headset med ledpærer til metalldetektorer også, f.ek.s WS5 til XP Deus. Der lyser de hvis head-settet er på.

Hvis lysene sitter i kontrollpanelet på detektoren sees de  i form av små lysdioder som lyser eller blinker gult, rødt eller grønt. Fargene angir forskjellige metaller, eller dybden i jorda disse metallgjenstandene finnes.

Videoen her viser hvordan ledlys er brukt i praksis på en Garrett Propointer.

Hva koster det å skifte ut alle pærene med LEDlys?

spare-penger-strom-ledlysDe fleste ønsker å spare penger, ikke minst på strømregningen, og en av måtene man kan gjøre det på, er ved å enten skifte ut alle lyspærene med en type som bruker mindre strøm, eller en type som bruker en helt annen teknologi, som igjen medfører et lavere strømforbruk.

Ved førstnevnte alternativ kan man fortsette å bruke ordinære glødepærer, men velger bare en type som trekker mindre strøm enn den som allerede sitter der, men da en nedgang i strøm normalt også betyr en nedgang i lysstyrke, er det sjelden man blir særlig fornøyd med det endelige resultatet. Det er en kjensgjerning at en 40 watts lyspære bruker mindre strøm enn en tilsvarende på 60 watt, men ikke bare bruker den mindre strøm, den avgir tilsvarende mindre lys.

Da er det man kan se på andre alternativer, som for eksempel LED-lyspærer, hvor man får tilsvarende mengde lys ved kun en brøkdel av samme energiforbruk. Eksempelvis avgir en 4 watts LED-lyspære samme lysmengde som en tilsvarende 40 watts, så da er det et relativt enkelt regnestykke, å kalkulere seg frem til hva en eventuell besparelse vil bli.

Men så er det jo det da, at for å spare noe, må man investere noe, for disse pærene er ikke gratis, og med tanke på at en gjennomsnittlig enebolig i dag har mellom 20 og 30 pærer, kan det for enkelte virke som en høy terskel å skritte over. En standard LED-lyspære av god kvalitet kommer lett opp i godt over 100 kroner per stykket, de aller beste nærmere 200 kroner også, kanskje litt over.

Da er det viktig å ikke falle for fristelsen og handle billige LED-lyspærer fra ukjente leverandører, for selv om de blir en del rimeligere i anskaffelse, er det ikke sikkert de hverken varer like lenge, eller lyser like godt som noe mer kostbare alternativene.

Ønsker man ikke å legge ut for å skifte ut alle pærene i hele huset på en gang, kan man jo alltids skifte dem ut etterhvert som de ryker eller man selv føler for det er på tide å gjøre det.

Ledlys på GPS sporing/ trackere

lommelykt-led-trackerDenne ukas kuriositet innen ledlys.

Nå får du ledlommelykter med innebygde skjulte GPS-trackere til å spore vedkommende som bruker lommelykten.

Når led-lommelykten slås på så starter trackeren å sende signaler, mottageren kan sitte i fred og ro å se på Google maps hvor brukeren befinner seg. Eller han kan sende en SMS til lommelykta og få nøyaktig posisjon på SMS tilbake til sin mobiltlf.

Da er det bare å klikke på linken man får på SMS, så åpner Google maps seg og man ser hvor vedkommende bruker befant seg når lykta mottok SMS`en.

Her er en video med en ekstrem tøff ledlykt som har «alt» inkludert GPS og walkie talkie…

Hvorfor er LEDlys bedre enn glødepærer?

ledlys-bedre-enn-glodeparer-spareparerDa det nye lovverket tro i kraft den 1. september i 2012, ble det over natten forbudt å importere glødepærer over hele europa, og med mindre man hadde hamstret glødepærer eller hadde en butikk tilgjengelig med en rikholdig lagerbeholdning, var man prisgitt andre alternativer.

Et av disse alternativene er sparepærer, et annet er LEDlys. Opprinnelig var mange i mot bruk av LEDlys, ikke minst på grunn av fargetemperaturen disse i begynnelsen lyste med, og mange assosierte disse med klinikker og sykehus, og ble aldri helt komfortable med slikt lys hjemme.

Nå er imidlertid utviklingen gått rivende fort på dette feltet, og dagens LEDlys har samme fargetemperatur som ordinære glødepærer, og fordelene er mange i forhold til å bruke tradisjonelle lyskilder.

For det første er LEDlysene betraktelig mer energikrevende enn andre pærer, sparerpærer inkludert, de produserer betraktelig mindre varme, noe som begrenser  eventuelle brannfarer ved å bruke dem, og da en enkelt pære ofte er sammensatt av flere små, merker man ofte ikke hvis kun en av dem skulle være deffekt. De andre pleier gjerne å lyse likevel, og man kan rolig skifte den ut ved anledning.

Undersøkelser viser også at LEDlys har betraktelig lenger levetid enn tradisjonelle glødepærer og sparepærer, opp til 10 ganger faktisk, så selv om en moderne LEDpære i dag er forholdsvis kostbar i innkjøp, vil den på sikt være betraktelig mye rimeligere grunnet dens lange levetid, samtidig som den også er betydelig mer strømbesparende enn tilsvarende alternativer.

Å benytte LEDlys generelt vil også kunne være brannforebyggende, spesielt i rom hvor for eksempel barn sover, og gjerne vil ha lys tent om natten. Ikke sjelden ser man eksempler hvor det er oppstått brann i barns senger, nettopp fordi de har hatt en lampe stående i nærheten av sengen, og de ved et uhell har trukket lampen ned i sengen mens de sov, hvor etter lampen har antent sengetøy eller andre ting i umiddelbar nærhet. En LEDpære oppnår ikke disse temperaturene, og vil være et trygt alternativ i slike omgivelser.

LEDlysets beskjedne varmeproduksjon gjør det også velegnet til bruk i blant annet leketøy eller nattlamper, spesielt laget for bruk i barnesenger.

Ledlys på kjøkkenvekter

Ukas ledlykuriositet.

Før fikk man ikke vekter med ledlys på, men nå har det blitt vanlig, selv på billige vekter fra Kina. Kvaliteten på vektene, og sikkert på led-diodene er nok ganske så som så, men vi skal innrømme at det er fint å ha lys som viser om vekten er av eller på.

Avanserte vekter har til og med innstillinger som gjør at man kan få rødt eller grønt lys hvis man har lagt på for mye eller for lite vekt, kjekt for personer som ikke kan lese tall. I en slik situasjon kan man bare programmere vekten på forhånd, så kan alle som ikke leser også veie. En stor fordel å få helt nøyaktige vekter på ingrediensene når man lager god mat. De beste kokkene bruker nøyaktige vekter hele tiden for å få best mulig resultat.

led-vekt vekt-ledlys vekt-led-lys

Hvordan få perfekt belysning i gamingrommet?

Sånn kan det gjøres

Belysning kan gjøre mye for romfølelsen. I et nokså lite rom eller i et rom uten tilførsel av naturlig lys, vil belysning kunne gjøre underverker og gi rommet et helt nytt uttrykk.

Men belysning er også viktig når man skal lese, jobbe eller sette en viss stemning. Derfor er det viktig å få perfekt belysning også på gamingrommet. Dette kan ta spillopplevelsen til nye høyder. Se tipsene nedenfor for hvordan du kan få perfekt belysning på gamingrommet.

Sørg for at det er nok lyspunkter

Det første du bør tenke på når du skal belyse et gamingrom, er at du har nok lyspunkter. En taklampe vil alltid være lurt å ha, fordi det kan gi store mengder med lys.

En stålampe i et hjørne kan også gi et godt inntrykk lysmessig. Samtidig kan flere små bordlamper også gi en god og lun stemning, samtidig som det bidrar til å gi rommet nok lys.

Tøft lys med ledlys

Gjør det mulig å dempe lyset

Det andre du bør legge merke til er om det er dimmere på lampene du velger. Til taklampen kan du enkelt få en elektriker til å bytte ut lysbryteren med en dimmer, slik at du kan sette opp eller ned lysstyrken alt ettersom hva som passer til stemningen du vil skape.

Dempet lys kan for eksempel gi deg følelsen av å være på live casino. Det er også mulig å kjøpe stålamper og bordlamper med dimmere. Eller så kan du kjøpe lampeskjermer som gir et behagelig lys og fører lyset til fokuserte punkter.

Noen ganger er det best med minst mulig lys

Men det er samtidig viktig å kunne stenge ute naturlig lys dersom du har vinduer på gamingrommet. Derfor bør du investere i en lystett gardin eller rullegardin.

Skrekkspill kan virkelig være skremmende, men det er nettopp dette mange gamere søker. Derfor vil perfekt lyssetting være helt essensielt for å skape en virkelig skremmende atmosfære.


Sett stemningen med farget lys

Når det ikke er nødvendig å gjøre rommet helt mørkt, kan det derimot være en ekstra liten del av stemningen å ha farget lys. Dette kan du enten få av pærer med farge, lampeskjermer med farget glass, lavalamper, eller andre typer skjermer som lyser opp rommet med farger.

Spiller du for eksempel Mario Kart, som er nokså fargerikt og artig, kan det gi en ekstra god spillopplevelse å også lyse opp gamingrommet i morsomme farger.

Eller dersom du spiller et skrekkspill, som nevnt over, men ikke ønsker å gjøre rommet helt mørkt, kan du for eksempel ha en rød lampe som setter den rette stemningen.

Gjør gamingrommet til ditt helt spesielle sted

Som du har lest her, kan du gi gamingrommet et helt spesielt uttrykk og sette den perfekte stemningen med riktig belysning. Det gjelder for gaming av alle typer spill.

Når man spiller visse typer spill, som Amnesia: The Dark Descent eller Resident Evil, gir det best spillopplevelse med minst mulig lys. Da ønsker du helst å gjøre stemningen så skummel som mulig og skru av alle lys.