Mørkt ute – forbered deg for lysere tider allerede nå

Den norske vinteren er preget av mørke, det betyr omfattede bruk av LED-lyspærer og andre lyskilder basert på LED. Samtidig snur det heldigvis allerede før julaften, og utover våren går det raskt. Før du vet ordet av er det faktisk sommer igjen, det kan være lurt å forberede seg med putekasse og annet hagetilbehør allerede nå.

Tenk over hvordan du brukte hagen i fjor

Til å begynne med kan det være fornuftig å reflektere over hvordan du egentlig brukte hagen forrige sesong? Det gjelder da for eksempel hvilestoler, spiseplasser og forskjellige soner i hagen. Noen møbler, ikke minst den nevnte putekasse, har en utpreget praktisk funksjon, men mange andre møbler og tilbehør kan dessuten være dekorative elementer i hagen.

Bruk gjerne bilder fra sommeren 2022 som hjelp, med et tegneprogram kan du dessuten prøve å legge inn modeller av forskjellige møbler ulike steder i hagen. På den måten kan du prøve ut en rekke løsninger i digital form, allerede før du har handlet et eneste møbel.

Noe belysning må til også om sommeren

Selv om LED-lyspærer selvfølgelig har størst funksjon i de mørke årstidene, er det fortsatt nødvendig med belysning om sommeren. Om sommeren gir spillvarme fra lamper ikke noe hjelp til den samlede oppvarmingen av boligen, noe som gjør det ekstra viktig å sørge for at belysningen er så energigjerrig som mulig.

Stilfull utebelysning spiller en rolle også om sommeren, enten som dekorasjon eller for å lyse opp områder sene kvelder og tidlige morgener. Integrert belysning er ekstra flott, og det finnes enkle løsninger du kan montere selv i for eksempel terrasse eller plen. Se etter systemer som bygger på lavspenning og/eller transformatorer som ikke er fast montert. Slike løsninger trenger ikke koste en formue, og i løpet av vinteren har du god tid til planlegging og innkjøp av et nytt belysningssystem – slik at du er klar for lysere tider.