Morsomme fakta og myter om LED lys

myter-fakta-sladder-I begynnelsen var det mange myter omkring dette med LED lys, og en av de mest velkjente er historien om at LED lysene er betraktelig kjøligere i drift så de ikke produserer like mye varme som ordinære glødelamper, noe som igjen medfører økte fyringskostnader andre steder, da man må kompansere for dette varmetapet et sted. Denne påstanden er ganske riktig, men det er viktig å merke seg, at dette kun gjelder i vinterhalvåret, og sannsynligvis sparer seg inn igjen resten av året, og vel så det.

Et annet og ikke så velkjent fenomen, er at LED lyspærer ikke tiltrekker seg insekter ved utendørs bruk. Dette er fordi LED lyspærer ikke avgir stråling i UV-spekteret som tiltrekker seg insekter, noe som gjør dem perfekte til bruk på verandaer og lignende.

At LED lysene ikke avgir stråling i UV-spekteret har også en annen morsom bieffekt, og det er at matvarer som oppbevares i rom som belyses av LED lys, sies å holde seg bedre enn tilsvarende mat, i tilsvarende rom opplyst av tradisjonelle glødelamper. Historien forteller at matvarer som oppbevares i halogenbelysning har enda dårligere holdbarhet, men om dette er riktig vites ikke med sikkerhet.

Opprinnelig begynte bilindustrien å bruke LED lys fordi det var mer energibesparende, som igjen bidro til at bilene brukte mindre bensin, som igjen gjorde dem ikke bare mer miljøvennlig og økonomiske i bruk, det gjør også bilene tryggere i trafikken.

Dette fordi hvert enkelt lys på bilen består av flere enkeltstående små lysdioder, som hver for seg bidrar med belysning, slik at om en eller to skulle finne på å streike, påvirker ikke dette bilens belysning i vesentlig grad. Et annet faktum er at bruk av LED pærer i for eksempel bremselys, øker trafikksikkerheten betraktelig, da en LED pære tenner umiddelbart man tråkker på bremsepedalen, mens de tradisjonelle glødepærene normalt bruke noen brøkdeler av et sekund før de oppnådde full effekt. I høy hastighet teller denne tilsynelatende korte tiden mye, og ved en eventuell oppbremsing er det mange meter spart.