Norge – et mørkt og kaldt land med en lang historie

I 2022 tar vi lys og varme for gitt, uansett om det er i form av LED-belysning, varmepumpe eller gulvvarme. Det er lett å glemme hvor kaldt og mørkt Norge egentlig er i løpet av høsten og vinteren, og hvor utrolig det er å tenke på at våre forfedre mer eller mindre frivillig bosatte seg i Norge. Det er særlig historien til vikinger i Norge som har etterlatt seg spor i historien, med kjente vikinger som Bjørn Jernside. Med et slikt navn lar du deg selvfølgelig ikke stoppe av litt mørke og kulde, men hva betydde egentlig vikingene for landet i stort?

Innflytelse langt utenfor Norges grenser

Historien til vikinger dreier seg ikke bare om det som skjedde innenfor Norges grenser. Harald Hårfagre var kanskje den som samlet Norge, men det var mange andre vikinger og konger som etterlot seg betydelige spor både i England og andre europeiske land.

Den innflytelsen lever videre den dag i dag, både i populærkultur og gjennom litt mer obskure referanser til hendelser i vikingtiden. Seriene og filmene om vikinger bygger selvfølgelig på noe sann historie, men viste du at den tekniske standarden Bluetooth også er inspirert av vikinger? Denne overføringsprotokollen har fått navnet sitt fra vikingen Harald Blåtann – som innførte kristendommen i Norge og Danmark.

Har de tøffe forholdene påvirket historien?

Historiske hendelser bygger selvfølgelig på en mengde ulike forhold og komplekse sammenhenger, så det er vanskelig å gi et klart svar på hva som førte til vikingtiden og alt som fulgte med den. Noen vil hevde at det var befolkningsvekst i Norden som førte til at noen ga seg ut på lange plyndringstokt. Begrensede mengder dyrket mark, kombinert med det røffe klimaet og den lange og kalde vinteren kan kanskje indirekte ha vært med på å bidra til vikingenes reiser ut i verden. Noe å tenke på når du skrur på lampene hjemme.

.