Om ledpærer

LED er en forkortelse for Light Emitting Diode, og alle LED lyspærer lyser i prinsippet rett frem, men det er ulike grader av spredning. Derfor, når du skal velge deg en LED lyspære, er det viktig å se på hvilken spredningsgrad den har, fordi noen sprer ut lyset bedre enn andre. Det er også viktig til formålet ditt med pæren. Har du eksempelvis en lampeskjerm som er lys, er det en høy grad av spredning som gjelder. Hvis ikke kan du være uheldig og få en ujevn fordeling av lyset, som at det er mørkt på bunnen av skjermen og lyst på toppen.

Halogen vs. LED

Studier viser, at en LED lyspære vil holde opptil førti ganger lengre, enn hvis du bruker halogen. Og ikke bare det. En LED lyspære vil bruke 85% mindre energi enn en halogenpære, noe som i seg selv er en fantastisk reduksjon av energikonsumet. Et lavere behov for energi, vil også si en lavere strømregning. Oversatt i korner og ører, kan dette bety tusenvis av kroner spart. En kan trygt si at dette er et enkelt sparetips!

LED Lumen

Lumen er et uttrykk for hvor mye lys som strømmer ut av en aktuell lyskilde. Andre ord for Lumen er wattverdi, og er ikke noe som beskriver hvor sterkt en pære lyser, men hvor mye lys den sender ut. Dette er enda et punkt hvor LED lyspærer knuser halogenpærer i output, fordi en høykvalitets halogenpære kan sende ut 1500 Lumen, mens en LED pære kan sende ut 12.000 Lumen – noe som alle kan se er en betydelig forskjell.

LED pærer passer i sokkelen til den gamle pæra

De fleste LED pærer trenger jevnstrøm for å fungere, men pæren vil konvertere vekselstrøm til jevnstrøm i selve pæren (derfor du ser en hvit liten sak i støpselet til LED pæren. Inni der er det en likeretter som deler opp vekselstrømmen til jevnstrøm. Vekselstrøm veksler mellom pluss og minus, mens jevnstrøm er når pluss og minus går i samme retning. Så det er en enkel sak å omforme 230V (som er standard) til jevnstrøm som fpår lampen til å lyse.

Halogen og glødepærer finnes ikke i butikken mer

Det er veldig mange gode grunner til å hive de gamle gløde- eller halogenpærene du eventuelt har liggende i garasjen. De er ikke bare ulovlige men også miljøsyndere. LED lyspærer er mer effektive på alle måter, enten vi snakker om energikonsum men også levetid og som lyskilde.

Halogen- og glødepærer er ulovlige å selge og finnes ikke i markedet mer, men det er nok mange som har gamle pærer liggende rundt forbi, enten på hytta eller hjemme, og det er kanskje på tide å bli kvitt de en gang for alle?

For å kaste gamle pærer, som du ikke vil bruke mer, er det bare å svippe innom nærmeste avfallsstasjon. Her skal du gå til en egen seksjon for elektrisk eller farlig avfall, hvor du kan spørre noen i betjeningen. Avhengig av hvilken avfallsstasjon du er på, er ofte denne avdelingen betjent. Ellers pleier det å være godt skiltet. Husk, glødepærer og halogenpærer er farlig avfall for miljøet så det er viktig du kaster de på en forsvarlig måte!