Slik oppnår du riktig belysning i hjemmet

I den senere tid har det blitt stadig større fokus på belysning i hjemmet. Ved bruk av riktig belysning vil du med en gang oppnå ulike effekter. Det kan derfor være lurt å bruke tid på å finne en belysning som passer i hjemmet. De ulike rommene krever gjerne forskjellig belysning. Du kan også velge spotter eller andre typer lyseffekter for å oppnå et godt resultat.

Hvis du er usikker på hvordan du skal gå frem, anbefales det at du oppsøker en forhandler. De fleste som jobber med belysning kan gi deg råd om hvilken lyssetting, som passer best til dine behov. Det er imidlertid ikke noen fasit på hvilken belysning som passer best. Det er opp til deg å avgjøre hvilken lyssetting du skal bruke.

Riktig belysning i underholdningsrommet

I dag har de fleste former for underholdning funnet veien til nettet. Dette omfatter alt fra filmer og TV-serier på strømmetjenester som Netflix. Poker- og sjakkturneringer blir vist på plattformer som PokerStars og Chess.com. Store samlinger med videospill er tilgjengelig på nettsteder som blant annet Steam. Slik underholdning har etter hvert ført til en bedre brukeropplevelse på internett.

Riktig belysning i underholdningsrommet kan påvirke brukeropplevelsen du har online. Slik belysning er allerede synlig i tilbehøret som brukes i forbindelse med gaming. Både PC, tastatur og hodetelefoner er vanligvis dekorert med fargerike lys. Det er også mulig å bruke effektiv LED belysning i form av lamper, spotter og lyslister.

Bruk tid på planlegging av belysningen

For å få den riktige belysningen, bør du bruke tid på planlegging. Dette kan gjøres allerede før boligen bygges. Mange velger også å fokusere på belysning i forbindelse med oppussing. En av grunnene til dette er at belysningen kan integreres i form av både spotter og lyslister. Med riktig belysning er det enkelt å justere lyseffekten i rommet.

Med god planlegging får du gode resultater på sikt. Du bør i denne sammenhengen fokusere på rom som kjøkken, bad, stue, soverom og gang. Disse ulike rommene trenger ikke ha lik belysning. Det kan være lurt å installere funksjonelle dimmere, for å tilrettelegge for demping. Belysningen bør også være jevn, slik at den ikke virker forstyrrende i rommet.

Bruk av naturlig lyssetting i boligen

Du kan oppnå et tilfredsstillende resultat ved å bruke naturlig lys. Dette er et rimelig alternativ til mange andre lyskilder. Boligens vinduer kan fungere effektivt som naturlige lyskilder. Ved å ta utgangspunkt i vinduer i rommet kan du oppnå gode resultater. Det er også mulig å kombinere naturlige lyskilder med andre typer lyssetting.

Når du skal planlegge boligens belysning, bør du også vurdere om du skal bruke kald eller varm lyssetting. Fargebelysningen i rommet har mye å si for stemningen. Mange er derfor kresne på om det skal brukes varm eller kald lyssetting. Riktig bruk av lyssetting kan ha stor betydning for boligens helhetsinntrykk.

Ulik belysning i boligens mange rom

Det kan være lurt å variere belysningen i hvert av de ulike rommene i boligen. Belysningen på kjøkkenet bør være tilrettelagt for at du skal kunne lage mat. De fleste tilbringer også tid på kjøkkenet i forbindelse med måltider. Mange ønsker derfor å ha muligheten til å bruke en praktisk demper.

Når du skal velge belysning i stuen er det viktig å ta hensyn til størrelsen på rommet. De fleste ønsker en hjemmekoselig og praktisk stue. Stuen er vanligvis et oppholdsrom der det tilbringes mye tid. Mange velger derfor å bruke spotter som kan dimmes i taket. Du bør også kunne justere belysningen på soverommet.

Velg blant flere typer lyspærer

Du kan velge blant flere typer lyspærer i dag. Du bør imidlertid se nærmere på LED-pærer og sparepærer. LED er en forkortelse for det som betegnes for Light Emitting Diode på engelsk.  LED-pærer har et lavere energiforbruk enn vanlige lyspærer. I motsetning til en vanlig sparepære, lyser LED-pæren uavhengig av temperatur.

De ulike lyspærene leveres med ulike størrelser på sokkelen. Lyspærene leveres også med ulike lysstyrker. Dette er derfor faktorer du bør ta hensyn til før du går til anskaffelse av nye lyspærer. Ved å velge lyspærer med ulike varmenyanser vil du kunne variere belysningen i boligen. Du kan også velge dekorlyspærer i ulike varianter.