Slik sparer du penger med LED

Spar strøm og spar på innkjøp – Spar penger med LED lys

besparelse p bytte led ny2

Besparelse ved å bytte dine 60 halogen downlights til led lys:

Som vi vet er en god LED -lyspære dyr i innkjøp i forhold til tradisjonelle glødepærer, men de har alle de beste egenskapene:

Vi skal nå se på hva du kan spare på å velge LED.

Som utgangspunkt for utregningen bruker vi følgende data:

  • Levetid halogen = snitt tid 2500 timer
  • Levetid LED = minimum 30 000 timer
  • Vi bytter 60 lyspunkt i «huset vårt»

 

besparelse p bytte led ny

!!Når du har 12v ledlys trenger du bare èn trafo per sone. Det vil si at i eksempelet over, med 4 soner,  trenger du bare 4 trafoer mot 20 trafoer ved halogen!!

Energirådet innlandet skriver følgende om strømsparing og LED lys:

Valg av lyspærer
En vanlig glødepære omdanner 5 % av energien til lys; resten blir varme. Bare en liten del av denne varmen kan vanligvis utnyttes til romoppvarming. Et EU-direktiv har startet utfasingen av glødepærer, og i løpet av noen år vil ikke disse være å få kjøpt i butikken.
Tilbudet av sparepærer og LED-lys øker, selv om utvalget fremdeles er noe begrenset. Sparepærer og LED kan kutte energibruken til belysning med mellom 70 og 90 %.
LED-pærer (lysdioder) har svært lang levetid. Vær klar over at kvalitet og effektivitet varierer veldig. LED-pærer finnes i flere varianter, der varmhvit er den som minner mest om lyset fra glødepærer. Gode LED-pærer finner du blant annet i elektronikkbutikker, men vær klar over at de billigste alternativene ofte er av dårlig kvalitet. Dagens LED-pærer egner seg spesielt som alternativ til halogen i downlights/spotbelysning, og er også velegnet utendørs. Dimmere og transformatorer til 12 V-strøm må byttes for at pærene skal fungere som de skal.
Sparepærer kan også ha ulik fargetemperatur. Temperatur rundt 2700 grader K gir tilsvarende lys som glødepærer. Vanlige sparepærer fås kjøpt alle steder der de selger lyspærer. Kvalitet og levetid varierer.
Husk at alle lyskilder skal resirkuleres og leveres som spesialavfall.